Alleenstaand moederschap

Ook als je geen partner hebt, kun je invulling geven aan je kinderwens. Voor vrouwen is dit iets makkelijker om te realiseren dan voor mannen als het om een biologisch eigen kind gaat. Houd er rekening mee dat er lange wachtlijsten zijn voor Nederlandse spermadonoren.

Besluitvorming alleenstaand moederschap

Een kleine vrouw vertelt:

“Ik ben alleenstaand moeder geworden. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb altijd al een kinderwens gehad. En ik heb altijd gezegd, hoe dan ook word ik moeder. Maakt niet uit op welke manier, en relaties komen, relaties gaan. Al moet ik iemand van de straat plukken. En toen op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt dat ik hoe dan ook moeder ga worden. En ik ga niet wachten op de liefde van mijn leven. Mijn relatie was net uitgegaan en toen stond ik bij mijn moeder in de keuken en toen was ik echt aan het huilen van mama ik wil echt een baby, maar ja. Alleen weet ik niet of ik het alleen kan, als ik het huis uit moet alleen. En toen zei mijn moeder, je hoeft het niet alleen te doen, ik weet dat je het wilt, we gaan het gewoon samen doen. En we gaan wel de weg op een normale manier bewandelen en niet zoals jij zegt iemand op straat, daar doen we niet aan. En toen ging ik er goed over nadenken in mijzelf en toen ben ik naar de huisarts gegaan en vanuit de huisarts ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis en daar via de inseminatie afdeling is het traject begonnen.”

Draaimolen

Een kleine vrouw vertelt:

“Het was een heel traject. Dat heeft wel twee jaar geduurd. Je gaat eigenlijk in zo’n hele grote draaimolen want je moet eerst allemaal gesprekken voeren. Je moet met een psycholoog praten. Kan je het wel zelfstandig aan, en zo. En de psycholoog komt thuis kijken hoe je woont. Ze kijken in principe kun je het financieel aan, heb je werk. En dat zat bij allemaal wel goed. En dan ga je eigenlijk de draaimolen in van ben je vruchtbaar ja of nee. En toen, dat heeft wel twee jaar geduurd, werd de vraag gesteld, heb je zelf een donor ja of nee. Dat had ik niet. En toen werd de keuze gesteld van je kan kiezen tussen een Nederlandse donorbank of de buitenlandse donorbank. De Nederlandse donorbank is weer een wachttijd van twee jaar, de buitenlandse donorbank kan, is letterlijk hoe ik het nu zeg, winkelmandje en de volgende dag is het thuis. Alleen wordt er daar niets van vergoed, dat is gewoon puur zelf alles betalen. En dat is een flinke prijs. Maar goed, ik had die wens en ik had zoiets van ik wil niet twee jaar wachten. Dus toen heb ik mijn spaargeld aangebroken.”

Keuze spermadonor

Een kleine vrouw vertelt:

“Twee dagen lang heb ik echt gezocht samen met de fertiliteitsarts in de buitenlandse spermabank. En je mag ook letterlijk alles kiezen, je kan kiezen blauwe ogen of blond haar. Je ziet hun foto niet, je ziet alleen de foto van hoe ze baby waren. Je hoort ze we in een audio-opname. En gewoon het verhaal erachter, hoe het karakter is van die persoon. Komt dat karakter overeen met mijn karakter. Want je wilt toch dat ze een beetje op jou gaat lijken qua karakter. Dus eigenlijk was het gewoon karaktereigenschappen die met mij overeenkomen en om eerlijk te zijn wou ik een beetje goed opgeleide persoon hebben en iemand die ook echt open staat, want dat hoor je ook, voor als zij dadelijk hem wil zien en ontmoeten. Ik vond het wel een belangrijk punt als ik hoorde van die persoon dat hij er echt gewoon voor open staat, dat het kind contact kan zoeken. Sommige hebben een brief geschreven aan hun toekomstige kind en dat waren voor mij belangrijke aspecten.”

Zwanger!

Een kleine vrouw vertelt:

“En gelukkig was het binnen twee keer raak! En toen was ik zwanger, eigenlijk je weet de kansen, ik weet mijn donor is groot en je weet dan bij ons is het 50 /50. En ik had zoiets van, ik had geen problemen met mijn gezondheid. Ik ben altijd perfect, niets aan de hand, oorontsteking als je kind bent, maar prima. Dus ik had zoiets van ja, 50/50 laat maar komen. En toen met de echo’s konden ze zien dat het normaal was. Het maakte me niet uit, maar je bent toch wel iets geruster van oké het is normaal niet klein. Tegenwoordig met pesterijen en al die dingen ga je dat toch wel denken. En toen met 32 weken kwam uit dat ze ook achondroplasie heeft en ik was niet echt verdrietig. Maar je hoort 32 weken lang ze is gewoon een normaal kindje en dan komt het eigenlijk wel echt aan bij je en dan moet je even slikken. En ik heb gewoon een dag even flink gehuild en toen had ik een afspraak in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht en om heel eerlijk te zijn, ik was daar ook onder behandeling tot mijn 18de en daarna ben ik daar nooit meer heen gegaan. Maar toen ik daar kwam, ik was daar met mijn moeder, toen ik daar kwam. En dan zie je moeders met kinderen die het zwaarder hebben, kinderen die gewoon niks kunnen, kinderen die een plantje zijn en die moeders zijn gelukkig met hun kinderen. En toen zei ik tegen mijn moeder, mijn kind is gewoon klein. That’s it. En nu is, zij is gewoon de liefde van mijn leven en ik ben er superblij mee. En het is soms wel zwaar omdat ik wel veel alleen doe. Mijn moeder helpt mij meer met het, haar huishoudelijke taken zou ik het zo zeggen. Ze kookt en het huis schoonmaken maar de zorg voor mijn kind is puur voor mij, het is zwaar maar ik zou het zo weer doen. Het is gewoon ik ben gezegend, ze is alleen maar klein.”

Ga ervoor

Een kleine vrouw vertelt:

“Als je echt een kinderwens hebt moet je er voor gaan. Je kan het. Wil je het echt alleen doen, het kan, er zijn echt wel meerdere wegen naar Rome en je kan het gewoon. Je moet er wel gewoon goed achterstaan en stevig in je schoenen staan. Emotioneel is het af en toe ook wel zwaar. Maar voor de rest zou ik echt wel zeggen, als je het wil, waarom niet. Het is je wens en als je wens is om naar de maan te gaan, dan kan jij het, je kan het gewoon. Je moet gewoon meerdere wegen bewandelen en je komt er vanzelf wel, hoe dan ook.”

Lees verder over:

Adoptie
Lees meer
Embryoselectie en IVF
Lees meer