Onderzoeken

Als je zwanger bent zijn er diverse manieren en onderzoeken om te bepalen of je ongeboren baby een groeistoornis heeft. Via echo’s kunnen er botmetingen worden gedaan bij de embryo. Aan sommige onderzoeken zijn kleine risico’s verbonden. Zoals bijvoorbeeld met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Vlokkentest

Een kleine vrouw vertelt:

“De eerste 15 weken van mijn zwangerschap, heb ik er niet echt van genoten. Omdat ik nog geen enkele zekerheid had van welke kant het op zou gaan met de vlokkentest. En daar was ik me bij mijn tweede kind veel bewuster van dat ik dat allemaal weer opnieuw zou moeten doormaken. En de eerste keer ben ik daar toch vrij onbevangen ingestapt. Omdat ik ook eigenlijk niet zo goed wist wat een zwangerschap allemaal inhoudt.”

Geen vlokkentest willen

Een kleine vrouw vertelt:

“Mijn partner is lang, dus ik had alleen 50/50 kans. Ik heb bewust niet voor een vruchtwaterpunctie of vlokkentest gekozen. Omdat de kans om weer zwanger te worden klein was, door het medische verleden van mijn man. Dus we hadden zoiets van we gaan er gewoon voor. Wat voor kindje het ook wordt. En we hebben een screenecho gemaakt, zoals dat heet, toen ik 30 weken was. Aan de hand van botmetingen kunnen ze dan zien of het kindje achondroplasie heeft of niet.”

Lees verder over:

Medische begeleiding
Lees meer