Wel of geen klein kind willen is persoonlijk

Misschien maakt het je niet uit of je kindje ook een groeistoornis heeft. Door je eigen ervaring weet je immers hoe het is om klein te zijn. Misschien ben je daarom goed in staat om een klein kind te begeleiden. Een klein kind kan wel meer zorgen om zijn gezondheid met zich meebrengen. En sommige mensen vinden de verzorging van een kind met groeistoornis ook fysiek zwaarder.

"ik weet juist hoe het is"

Een kleine vrouw vertelt:

“Mijn partner en ik wilden gewoon heel graag kinderen. Ongeacht of het klein zou zijn of niet. In begin vond ik het wel moeilijk, maar we hebben gewoon met elkaar goede gesprekken gevoerd. Want ik weet natuurlijk zelf, welke drempels je hebt door het leven. En eigenlijk heb ik op zich wel een makkelijk leven gehad. Ik ben niet echt gepest, maar ik weet wel dat dat niet altijd makkelijk is. En als ik een kind krijg met achondroplasie, wil ik dat hem of haar aan doen of niet. Maar toen zei de vader van mijn kinderen heel mooi van, ‘maar jij weet juist hoe het is’. Want ik ben geboren uit lange ouders en die stonden in eerste instantie van, ‘goh hoe moet het nu'. Ik heb al die wegen al bewandeld en hij zei heel mooi van, ‘jij weet gewoon wat wel en niet kan, welke mogelijkheden er zijn en welke beperkingen. Jij kan juist een kind daarin goed begeleiden’.”

‘Ze is alleen maar klein’

Een kleine vrouw vertelt:

“Mijn dochter is alleen maar klein. Ze kan alles. Ze kan straks rennen, springen, lopen, eten, naar school, sporten, vriendjes krijgen, vriendinnetjes krijgen, uitgaan. Er zijn mensen die het erger hebben en moeders die het erger hebben. En onze kindjes zijn alleen maar klein en dat is het.”

‘Extra beperkingen?’

Een kleine vrouw vertelt:

“Wij hebben allebei zoiets van als het klein is, is het echt heel erg welkom. Omdat wij allebei een leven hebben met een beperkte lengte. Maar waar wij vooral heel erg benieuwd naar zijn, hoe dat gaat in combinatie met de twee verschillende groeistoornissen. Of dat niet ontzettend sterk gaat worden. Dat je de beperkingen hebt van allebei de groeistoornissen.”

Lees verder over:

DNA onderzoek
Lees meer
Embryoselectie
Lees meer