Voor de keizersnede krijg je meestal een ruggenprik. Hierbij wordt alleen je onderlijf verdoofd en maak je de geboorte van de baby dus bewust mee. Als de ruggenprik niet lukt, of als de baby snel geboren moet worden, krijg je een algehele narcose.
Ruggenprik
Had ik dat maar van tevoren geweten
Een kleine vrouw vertelt:“Mijn ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn zwangerschap en ook tijdens de keizersnee wil ik graag delen. Die is toch vrij specifiek zijn voor kleine vrouwen. Waarvan ik wel dacht van, goh, als ik dat van tevoren had geweten, dan was ik er de eerste keer misschien bewuster ingestapt. Had ik het niet allemaal over me heen laten komen. Had ik zelf ook artsen wat beter mijn wensen aangegeven. Omdat je toch tegen bepaalde dingen aanloopt zoals de ruggenprik, die toch wat specialistischer zijn bij kleine mensen. Ik ben drie keer verkeerd geprikt in mijn rug. Dus dat voelde ongeveer alsof mijn been ter plekke werd afgehakt, zeg maar. Ook veel artsen, er waren geen specialisten, het was dus een arts in opleiding die dus mij de ruggenprik gaf. Dus ik was tegen de tijd dat ik uiteindelijk verdoofd was, was ik al zo op van alles, dat ik ook heel weinig bewust heb meegemaakt. En daar heb ik wel heel lang last van gehad. En toen ik zwanger was van de tweede heb ik gelijk in het ziekenhuis aangegeven van, nou hoe dan ook zo wil ik het niet nog een keer. Ik wil graag iemand die er ervaring mee heeft en ik wil niet meer een heleboel pottenkijkers omdat het zo interessant is dat er een kleine vrouw een keizersnee krijgt. Nee, dit is mijn bevalling.”
Onder narcose
Een kleine vrouw vertelt:“Bij mij lukte die ruggenprik voor de keizersnede niet. Ze hebben het vier keer geprobeerd en uiteindelijk ben ik helemaal onder narcose geweest en heb ik de geboorte gemist. Dat heb ik heel erg gevonden. Dan wordt je wakker in een roes en dan wordt er een baby naast je neergelegd. Ik was nog helemaal niet blij. Dat is wel heel raar. Ik heb er heel erg van gebaald."
Verdoofd
Een kleine vrouw vertelt:“Ik had een beetje een overdosis aan verdovingsmiddelen gekregen, dus ik was een beetje high. Ik kreeg het wel mee, maar ik kon er niet echt van genieten omdat ik al zo uitgeput was van het hele voortraject zeg maar.”
Tips & Links
Ruggenprik
Voor artsen is het vaak lastiger om bij kleine mensen een ruggenprik uit te voeren. Een rugfoto kan de anesthesist helpen om de juiste hoek te bepalen. Hier kun je om vragen.
Sommige kleine mensen vinden het fijn als de arts/anesthesist ervaring heeft met de ruggenprik bij kleine kinderen. Vraag of de arts/anesthesist hier ervaring mee heeft.
Elk ziekenhuis heeft eigen informatie over de ruggenprik en narcose. Vraag hier naar.