Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren. De keizersnede is een zware buikoperatie.
Keizersnede
Ik wist het gewoon
Een kleine vrouw vertelt:“Ik wist dat ik een keizersnede moest omdat ik achondroplasie heb. Je hoort andere mensen met achondroplasie een keizersnee doen. Ik weet niet eens of mijn moeder dat vroeger verteld had. Ik weet niet meer wanneer ik dat wist maar volgens mij heb ik het altijd al geweten dat ik via een keizersnede zou moeten bevallen.”
Wel/geen keizersnede
Een kleine vrouw vertelt:“De gynaecoloog heeft vanaf het begin gezegd, het wordt een keizersnee. Tot aan een week of 35 en ik naar een andere gynaecoloog moest want hij ging met vakantie ofzo. Maar die nieuwe zei, we gaan het op de natuurlijke manier proberen, het gaat zo goed, niks aan de hand. Maar dat vond ik niet zo’n lekker idee. Nee, je hebt je je ingesteld op een keizersnee, het wordt gehaald en je hoeft er niks voor te doen. Ik wist ook niet wat ik moest doen want ik ben ook niet naar pufcursussen of niks geweest, want dat had ik niet nodig. Ik ging er vanuit, hij komt met de keizersnee. Dus ik was niet blij. Maar ik heb het over me heen laten komen en ik denk we zien het wel. De baby lag uiteindelijk in een stuit en toen durfden ze het uiteindelijk niet aan. En toen moest het wel, ze hebben ook geen moeite meer gedaan om te draaien en werd de keizersnede gepland.”
Voorbereiden op keizersnee
Een kleine vrouw vertelt:"Eigenlijk wil je al gewoon van tevoren weten van oké, ik heb een handicap en daarom wordt het een keizersnee. Dan kun je je mentaal voorbereiden én je kunt bespreken hoe je de keizersnede wilt. Want een keizersnede kan ook mooi zijn. Bij mij is het een keizersnee geworden omdat ik ook zwangerschapsvergiftiging had. Het was niet helemaal een spoedkeizersnee maar ook niet helemaal gepland. Want ze hebben toch heel snel moeten handelen. Ik heb ook gewoon een kortere nek, dus als het een spoedje wordt dan hebben ze ook moeite om dat beademingsslangetje erin te krijgen.”
Gentle sectio
Een kleine vrouw vertelt:“Ik had speciaal voor het ziekenhuis gekozen, omdat ze daar extra aandacht hebben voor hoe je contact kon maken met je baby. Daar heb ik een workshop gevolgd waar ik helemaal onder de indruk van was. En die had het over het gouden uur. Dat is het eerste uur als een baby geboren wordt, en dan bij een natuurlijke bevalling op je buik wordt gelegd. En dan gaat het kind zelf naar borstvoeding en al die dingen toe, want dat is de natuur, dat is het eerste belangrijke uur. En toen dacht ik chips, ik krijg een keizersnede, dan ben ik dat uur kwijt. Toen heb ik er naar gevraagd, en toen zeiden ze, wat ze ook wel eens doen is gentle sectio. En op een gegeven moment als ze met me bezig waren, dan had ik een groen scherm en op het moment voor de geboorte doen ze dat naar beneden, dan wordt het doorzichtig, tillen ze je hoofd op, kun je alles zien. En dan halen ze je baby zo uit je buik dat het lijkt op een natuurlijke bevalling want dat schijnt beter voor de bevalling en de moeder en alles. En ik dacht, oh dat is mooi en dan gaan ze de baby ook niet meer wegbrengen… Alleen het gebeurde heel anders. Op een gegeven moment zag ik vier artsen zo op mijn buik hangen en ik dacht, dat is raar. Toen kwam er een beetje paniek. Want zij houden je continu in de gaten. En ik heb natuurlijk niet gevoeld dat zij in mijn buikspieren gesneden hebben. Maar ze haalden hem eruit en ze hebben hem laten zien maar hij huilde niet. Ik dacht, hij is wel heel wit. Hij werd op zo'n tafel gelegd, naast me, waar ik dat allemaal zag. Maar hij ademde niet. Dus ik dacht, oké, ik ben moeder van een dood kind. Het heeft 20 minuten geduurd voordat hij ging ademen. En dat was een zeer kritiek gevoel. En toen moest hij weg, toen werd er al over gesproken van hij gaat naar de Nicu, dus een couveuse werd gehaald. Heel mijn droom vervloog, waar ik me hard voor had gemaakt. Als ik dan later terug denk van ja, ik heb nu wel de eerste dingen van hem gemist. Maar het is goed zo. Hij heeft het gered en hij doet het goed.”
Tips & Links
Keizersnede
Lees hier meer over de keizersnede: https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/34/keizersnede/
Wil je een gentle sectio of vrouwvriendelijke keizersnede? Vraag bij het kiezen van een ziekenhuis/arts of dit mogelijk is. Zo hoef je niet halverwege over te stappen.